• 09 FEB 18
  • 0
  Huisdier heeft Bijzondere Voeding Nodig

  Huisdier heeft Bijzondere Voeding Nodig

  De verschillende families binnen de voedingsstoffen:

  De voedingsstoffen worden in vijf grote groepen onderverdeeld en ze zijn de bouwstenen van de verschillende ingrediënten die in de voeding van uw viervoeter zitten.

  Voor een volledige en evenwichtige voeding vinden we daarom in de voeding een perfect en bestudeerd evenwicht tussen water, suikers of koolhydraten, vetten of lipiden, eiwitten of proteïnen, vitaminen en mineralen. Elke voedingsstoffenfamilie heeft een welbepaalde functie binnen het organisme.

  Water is de basis van alles. De functies van water zijn zo talrijk en belangrijk dat water voor hond en kat evenzeer de belangrijkste voedingsstof is als voor elk ander levend wezen. De dagelijkse vochtbehoefte van een hond bedraagt ongeveer 60ml per kg lichaamsgewicht. Bij de katten kan de behoefte aan drinkwater sterk verschillen. Veel hangt af van de vraag of het dier droge of vochtige voeding eet.

   

  Suikers of koolhydraten

  Suikers voorzien energie voor het organisme. De lever en de spieren absorberen koolhydraten die aanwezig zijn in het bloed en zetten het om in glycogeen. Glycogeen is de opslagvorm van energie en is een gemakkelijk aanspreekbare voorraad voor het dier.

   

  Vetten of lipiden

  Vetten vormen een geconcentreerde vorm van energie. Ze leveren ongeveer dubbel zoveel energie per gram in vergelijking met een gram suikers. Ze zijn onmisbaar voor het organisme, niet enkel omwille van hun energetische rol, maar ook omwille van hun functionele rol.

   

  Vetten voeren de zogenaamde essentiële vetzuren aan, componenten van de celmembraan. Daarom zijn de vetten onmisbaar voor het onderhoud van deze cellen en voor een goede celwerking.

   

  Ze hebben bovendien ook een belangrijke rol in het behoud van de schoonheid van de vacht, de opperhuid of epidermis, de lever- en hartfunctie, maar ook spelen ze een rol tijdens de groei, bij de vruchtbaarheid en de coagulatie.

   

  Eiwitten of proteïnen

  De voornaamste rol van de eiwitten is het voorzien van bouwstenen voor het organisme. Ze voeren aminozuren aan die nodig zijn voor de synthese van weefseleiwitten en op die manier zorgen ze voor de groei en het behoud van het ‘magere’ weefsel: spieren, zenuwstelsel, skelet.

   

  Een aantal van deze aminozuren worden in onvoldoende mate aangemaakt door het organisme. Ze moeten dus via de voeding worden aangevoerd. Dit zijn essentiële aminozuren.

   

  Mineralen

  Mineralen zijn onmisbaar voor de goede werking van het organisme. Ze nemen deel aan talrijke metabole reacties. Net zoals bij de andere voedingsstoffen kan zowel een teveel als een tekort gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om een goed aangepaste voeding te geven.
  Het grootste deel van het skelet en van de tanden bestaan uit mineralen. Mineralen zorgen ook voor het behoud van het afweersysteem, voor de bloedstolling en voor het zuurstofmetabolisme in het organisme.
  Binnen de groep van mineralen vinden we elementen zoals calcium, fosfor, koper, zink, ijzer, magnesium, mangaan, …

   

  Vitaminen

  Vitaminen zijn essentieel voor het onderhoud van de cellen en vervullen verschillende functies. Ze helpen de voeding om te zetten in verteerbare substanties en ze zorgen voor de aanmaak van bloedcellen, hormonen en verschillende chemische componenten van het zenuwstelsel.

   

  Ze vervullen een rol in verschillende functies zoals het zicht, de groei en de reproductie, maar ze zijn ook van belang voor de celbescherming, de groei van bloedcellen en voor bijna alle metabole en energetische reacties.

   

  Omega 3 en Omega 6

  De verhouding tussen de twee essentiële vetzuren omega 3 en omega 6 is belangrijk. Wat is de betekenis hiervan?
  Er bestaan twee types essentiële vetzuren: omega 3 en omga 6. Beiden bestaan uit een keten van koolstofatomen. Elke koolstofatoom is verbonden aan zijn buur via een brugje.
  Soms bevinden er zich in de keten van de essentiële vetzuren dubbele verbindingen tussen de koolstofatomen. Omwille van deze dubbele binding worden ze ‘onverzadigde’ essentiële vetzuren genoemd.
  Dit is ook het geval voor de omega 3- en omga 6-vetzuren… Om geactiveerde vetzuren te synthetiseren, is het nodig dat deze eerst een transformatie ondergaan. Deze transformatie gebeurt voor de omega 3- en omega 6- vetzuren door hetzelfde enzyme. Er bestaat dan ook een ware competitie voor dit enzyme!
  Dit is de reden waarom voedingsspecialisten een goed evenwicht aanraden tussen de essentiële vetzuren: omega 6/omega 3.
  Bij Royal Canin diervoeding wordt erop toegezien dat de vetzuren in de formulaties van de producten in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn.

   

  Het calcium

  Het is algemeen geweten dat calcium nodig is voor de groei want calcium zit in de beenderen en in de tanden…
  Maar calcium is het mineraal dat in grootste concentratie in het lichaam aanwezig is (=macro-element) en dat verklaart zich niet enkel met beenderen en tanden, niettegenstaande dat die wel de grootste hoeveelheid calcium bevatten.

  Zo is calcium ook ESSENTIEEL voor de bloedstolling, het zenuwstelsel en de spiercontracties! Vergeet niet dat het hart ook een spier is! (zo is calcium ook ‘verantwoordelijk’ voor de rigor mortis).

  Calcium wordt opgenomen uit de voeding en die opname staat voornamelijk onder controle van de concentratie calcium en fosfor in de voeding, vitamine D en de chemische vorm van die calcium !

  Tijdens de groei is er een grotere nood aan calcium. Daarom zitten in onze nutritionele antwoorden voor de groei minstens 10 g calcium per kg! Zo’n hondenpup moet minstens 0,5g Calcium per kg lichaamsgewicht binnenkrijgen per dag! Maar voor giant honden mag dat gerust worden verdubbeld!

  Voor kittens mag men stellen dat ze rond de 0,4 g per kg per dag moeten hebben. Nog 1 kleine bedenking: dit zijn slechts richtlijnen.

   

  Apotheek Moens te Mortsel en Niel kunnen u met raad en daad bijstaan voor verzorging en voeding van uw huisdieren. Vraag hen vrijblijvend om advies.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply